Alles over de spaanplaat!

Dit artikel gaat over spaanplaat. Wat is dat en welke soorten zijn er? Op die vragen gaan we hier in. We sluiten af met enige informatie over het gebruik van spaanplaat voor meubels.

Wat is spaanplaat?

Voor spaanplaat worden houtspaanders, zaagsel en een bindmiddel gebruikt. De houtspaanders en het zaagsel worden gemengd met het bindmiddel. Dat mengsel wordt verdeeld over een egaal oppervlak. Vervolgens wordt dat met gebruik van warmte geperst, waardoor een solide plaat ontstaat.

spaanplaat v313

Soorten spaanplaat

Er zijn diverse soorten spaanplaat verkrijgbaar, zoals meubelpanelen, spaanplaat naturel, gemelamineerd spaanplaat en spaanplaat V313. We gaan kort in op de twee laatstgenoemden. Gemelamineerd spaanplaat heeft een harde buiten laag en wordt vaak voor meubels gebruikt. Dit soort spaanplaat kan er uit zien als hout met een mooie structuur, maar dat is in feite van een geplastificeerde laag, die erop is aangebracht. Dit soort wordt daarom voor decoratieve doeleinden gebruikt. Voor het maken van spaanplaat V313 wordt een vochtwerend bindmiddel gebruikt. Dit soort kan daardoor beter tegen vocht, maar is echter ook niet echt watervast.

Spaanplaat voor meubels

Spaanplaat kan je heel goed voor het maken van meubels gebruiken. Onder meer wordt die veel gebruikt voor kasten. De platen kunnen redelijk wat gewicht hebben. Daarom worden er tafels en bureaus van gemaakt. Doorgaans wordt spaanplaat niet mooi gevonden. Als je die op een zichtbare plek gebruikt, dan zul je die waarschijnlijk een afwerking willen geven. Dat hoeft echter weer niet als je spaanplaat gebruikt die een melamine laag heeft. Spaanplaat is normaliter niet geschikt voor vochtige omgevingen. Maar spaanplaat V313 kan daar wel worden toegepast. Voor het bevestigen van spaanplaat worden speciale spaanplaatschroeven gebruikt. Die hebben een brede spiraal, waardoor ze een goede greep hebben. Voorboren is vaak niet nodig. Om echter de kop van de schroef te verzinken, gebruik je een boortje met dezelfde diameter als die kop. De diepte hangt af van of je schroef onzichtbaar wilt maken met afdekdoppen. Ter voorkoming van beschadiging dienen de zijkanten van spaanplaat een bescherming te krijgen.