Je tv meubel goed positioneren: cruciaal voor een optimaal kijkcomfort

Wanneer je onlangs op zoek was naar een nieuw meubelstuk om je televisie op te plaatsen en daarbij bent terechtgekomen bij een hangend tv meubel, dan heb je daarmee een heel goede keuze gemaakt. Als je vervolgens het optimale comfort wilt bereiken bij het tv kijken, dan is er echter nog meer gevraagd. Dit comfort bereik je namelijk pas als je het meubel op de juiste hoogte monteert en op de correcte afstand van je zitplaats. In dit artikel lees je hier meer over.

Hoe bepaal je de ideale afstand van zitmeubel tot tv?

Wat de gewenste afstand is van je zitplek tot de tv is zo op voorhand niet te zeggen. Ten eerste hangt dit namelijk af van de grootte van je tv. Daarbij speelt het ook nog eens een rol of je in full HD of in ultra HD kijkt. Over het algemeen zijn afstanden van twee tot vier meter tegenwoordig heel normaal. 

hangend tv meubel

De juiste hoogte van je tv meubel bepalen

Als je vervolgens de ideale hoogte van je tv meubel wilt bepalen, dan is het zaak je eerst te focussen op de zitplek die je het vaakst inneemt om tv te kijken. Ga daarbij in de juiste houding zitten en kijk in de richting van waar de tv moet komen. De hoogte waarop je ogen op dat moment zitten moet dan overeenkomen met de hoogte van het beeldscherm, of beter gezegd, met de hoogte van een derde vanaf de bovenkant van het scherm gerekend. Staat je tv straks op die hoogte (iets dat met een zwevend tv meubel natuurlijk altijd te bewerkstelligen is), dan zul je merken dat de spieren in je schouders en nek straks tijdens het tv kijken lekker kunnen ontspannen.