Wat zijn rouwvliegjes en hoe kun je ze bestrijden?

Als plantenliefhebber ken je ze ongetwijfeld: de kleine zwarte vliegjes die uit de potgrond opstijgen als jij je planten water geeft. Dit zijn zogenaamde ‘rouwvliegjes’, ook wel ‘varenrouwmug’ of ‘rouwmug’ genoemd. Ze komen veel voor. Rouwvliegjes zijn enkele millimeters groot en leven op kamerplanten en op terrasplanten die je in de winter binnenzet. Ze houden van hoge temperaturen, natte aarde en organisch materiaal dat in staat van ontbinding verkeert. Rouwvliegjes blijven meestal op of bij de plant. Alleen als het er erg veel zijn, kunnen ze ook door je kamer gaan vliegen.

aaltjes tegen rouwvliegjes

Ware plaag

Misschien vind je de rouwvliegjes irritant, maar ze doen in principe geen kwaad. Het zijn hun larven die een ware plaag kunnen veroorzaken. Dat zit zo: rouwvliegjes leven slechts enkele dagen, maar de vrouwelijke exemplaren leggen in die tijd wel tussen de vijftig en tweehonderd eitjes. Dat doen ze in vochtige potgrond, in de buurt van de plantwortels. De eitjes komen na enkele dagen uit en er verschijnen larven. Deze zien eruit als kleine, witte wormen.

Schade aan planten

De larven voeden zich met plantenmateriaal, zoals wortels, wortelharen en jonge plantenstengels. Ze veroorzaken op die manier schade aan de plant, die slechter gaat groeien, vergelen en verwelken. Ook wordt de plant gevoeliger voor schimmels. Vooral zaailingen en jonge stekjes vallen ten prooi. Grotere planten zijn doorgaans sterker. Zij kunnen de schade overleven, zeker als je op tijd maatregelen neemt.

Aaltjes tegen rouwvliegjes Rouwvliegjes kun je het best en het snelst bestrijden door aaltjes tegen rouwvliegjes in te zetten. Het is een eenvoudige en milieuvriendelijke methode die ook nog eens erg effectief is. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die graag in vochtige grond leven. Hier gaan ze op zoek naar voedsel. Ze dringen de larven binnen, die daardoor sterven. Dode larven kunnen zich niet meer tot volwassen rouwvliegjes ontwikkelen. Na gemiddeld twee weken zul je dan ook verlost zijn van alle volwassen vliegjes. Is er sprake van een hardnekkige plaag, dan kun je de planten eventueel een herhaalbehandeling geven. Aaltjes veilig zijn voor mensen, dieren en planten, waardoor je niet kunt overdoseren