Vlonders bouwen: waar op te letten?

Wanneer je aan de slag wilt gaan met het aanleggen van vlonders, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden, de ene vlonder is namelijk de andere niet. Zo is bijvoorbeeld de standplaats van de vlonder van belang voor de plankdikte en heeft elke houtsoort weer andere eigenschappen die ze meer of minder geschikt maken voor jouw vlonders. Dus lees snel verder zodat je straks met een goed gevoel aan de bouw van je vlonders kan beginnen.

Materiaal kiezen

Er zijn verschillende soorten materialen waarmee je vlonders kunt bouwen. www.houtdirect.nl biedt twee verschillende soorten materiaal aan: hardhouten vlonderplanken en composiet planken. Hardhouten planken, zoals de naam al zegt, worden gemaakt van hardhout en is daarmee een mooi natuurproduct, waarin er veel keuze is in welke hardhoutsoort je wilt gebruiken voor je vlonders. Composiet planken zijn planken die speciaal ontworpen zijn voor de aanleg van vlonders en terrassen. Beide materialen hebben zo zijn eigen voor- en nadelen.

Dikte planken

De plaats waar je de vlonders gaat aanleggen, heeft invloed op de dikte van de hardhouten vlonderplanken die je moet gebruiken. Voor het aanleggen van een balkonvlonders, wordt het gebruik van 1,9 cm hardhouten vlonderplanken aangeraden. Als je een dakterras of woningvlonder wilt gaan aanleggen, gebruik dan planken met een dikte van 2,1 cm. En voor het aanleggen van een groot terras of een aanlegsteiger is het raadzaam om planken van 2,5-2,8 cm dikte te gebruiken.

Stroeve of gladde vlonders

Je kent het probleem vast wel: het heeft geregend en je moet over een vlonder lopen. Grote kans dat je toen hebt ervaren dat je bijna onderuitging van de gladheid, en dat terwijl het niet eens gevroren had. Met je nieuwe vlonders zit je daar niet echt op te wachten natuurlijk. Het is daarom belangrijk om bij het uitzoeken van je vlonderplanken te letten op eigenschappen als stroefheid. Dit kan bepaald worden door het materiaal van de plank zelf, of door hoe de plank behandeld is. De gladheid van vlonders wordt namelijk veroorzaakt door algen. En die algen zijn dol op planken met groeven erin. In deze groeven blijft namelijk veel vuil achter, waar die algen zich aan vasthechten en er zo voor zorgen dat de vlonders glad worden. Gladgeschaafde planken zijn, in tegenstelling wat veel mensen denken, veel stroever dan planken met groeven.

              Eigenlijk zijn dus twee opties: kiezen voor de onderhoudsvriendelijke optie; de gladgeschaafde vlonderplanken. Of kiezen voor optie twee: vlonderplanken met groeven die je goed moet schoonhouden om alg-vorming te voorkomen.

Kortom: wanneer je vlonders wilt aanleggen rond het huis, is het dus belangrijk om van te voren na te denken over een aantal zaken. Dan heb je, wanneer je vlonder liggen, er nog jaren plezier van.