Dit komt er allemaal kijken bij een parketvloer in huis

Het is niet gemakkelijk om een vloer te kiezen, simpelweg omdat er zoveel keuze is! Een parketvloer heb je misschien nog niet eens overwogen. Het is een type hout dat vaak wordt geassocieerd met uitzonderlijke luxe maar daardoor ook met een hoog prijskaartje. Ben je benieuwd of parket toch de keuze is voor jou? Ontdek hier meer over dit bijzondere houten materiaal.

Parketvloer

Parketvloer: de samenstelling 

Parket is een vloer die bestaat uit houten planken. Soms gaat het om houten planken waarbij alleen de bovenste laag van een bepaald luxe soort hout is. Dit noemen we ook wel lamelparket. Er zijn ook parketvloeren van meer massieve houtsoorten. Deze zijn vaak erg zwaar en prijziger dan lamelparket. De drie meest voorkomende soorten parketvloeren zijn:

  • massieve parketvloeren
  • multiplank parketvloeren
  • samengestelde parketvloeren

De massieve parketvloer bestaat uit planken die na leggen nog geschuurd en gelakt moeten worden. Dit zit het dichtste bij echt hout dat je kunt krijgen op een vloer. De vloer wordt hierdoor wel prachtig een met het huis. De meeste parketvloeren van dit type zijn vrij dik. 

Multiplank vloeren

De multiplank vloeren zijn echter waarschijnlijk de populairste optie. Deze vloer heeft vaak een onderlaag van eerste klas berkenhout en een hardhouten toplaag. Deze bestaat dus uit meerdere soorten materialen. Dit type vloer is vooral handig in combinatie met vloerverwarming. 

Samengestelde parketvloeren

Er zijn veel termen voor dit type vloer. Het is de goedkoopste in de reeks en ze kennen veel namen. Elke aanbieder geeft het weer een andere naam. Deze vloer is vaak de goedkoopste en is alsnog zeer degelijk. De vloer is minder natuurlijk maar ook lichter in onderhoud.

Een parketvloer onderhouden

Bereid je erop voor dat je meer tijd kwijt bent aan onderhoud dan wanneer je bijvoorbeeld een vloer van laminaat of zeil zou kiezen. Hout vraagt om dagelijkse schoonmaak met een stofzuiger of bezem, om in ieder geval het ergste vuil op te vangen. Daarnaast moet je erg oppassen met water gezien het hout dit op kan nemen.