Hoe optimaliseer je je nachtrust?

Slapen is een wezenlijk onderdeel van je leven. Je slaapt ongeveer ⅓ van je leven. Slaap is dus een essentieel onderdeel van je leven. Je leven is lang en het is belangrijk om zo gezond en fit mogelijk door het leven te gaan. Goed eten en goed slapen is van wezenlijk belang voor je gezondheid en levensduur. Maar hoe zorg je ervoor dat je goed en genoeg slaapt? In dit artikel lees je hoe je je slaap kunt optimaliseren. Binnenkort zul je slapen als een roosje! 

Relevante website: PS Slapen

Vast ritme

Je lichaam houdt van regelmaat en structuur. Zo vind je lichaam het fijn als het op bepaalde momenten voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook vind je lichaam het fijn als jij op een vast moment besluit om je ogen te sluiten. Een vast ritme is goed voor je. Je lichaam zal zich instellen op die tijd en je zult merken dat je een uur voordat je naar bed gaat al lichtjes moe begint te worden. 

Telefoongebruik minderen

Het is sowieso goed om zo min mogelijk op je telefoon te kijken. Het is goed om je telefoongebruik zo veel mogelijk te minderen voordat je gaat slapen. Zet dus bijvoorbeeld je wekker al 2 uur voordat je gaat slapen. Ga niet op sociale media voordat je gaat slapen. Je zult dan te veel prikkels krijgen, dat is niet goed voordat je gaat slapen. Ook is het niet goed voor je ogen als je constant naar een scherm zit te staren. 

Lichamelijke beweging

Als je dagelijks minimaal een halfuur beweegt, dan zul je merken dat je ‘s avonds gemakkelijker in slaap valt. Het is daarnaast goed voor je spieren, doorbloeding, botten en gewrichten als je dagelijks beweegt. Een avondwandeling zorgt daarnaast voor extra serotonine en voor mentale rust. Je zult gemakkelijker slaap vatten. 

Lezen

Als je een halfuur per dag leest, dan werkt dit rustgevend. Zeker voor het slapengaan werkt het goed om te lezen. Het is daarom aan te raden om een kwartier te lezen voor het slapen gaan. Je zult dan gemakkelijker slaap vatten. Ook zul je fijner en dieper slapen.