Mangohout; waar komt het vandaan?

Ben je ook zo benieuwd waar jouw meubels gemaakt van massief mangohout nu vandaan komen? Mensen telen al jaren mango’s als vruchtdragende bomen. In het verleden echter, toen mangobomen niet langer in staat waren om voldoende fruit te dragen, hakten telers ze om en gooiden ze weg of gebruikten ze als brandhout. Hedendaagse ambachtslieden hebben de waarde van het hout, dat ze als bouwmateriaal gebruiken, het meest erkend voor het maken van meubels.

Mangobomen groeien in tropisch Azië en Hawaï. Ze bereiken sneller grote hoogtes dan andere vergelijkbare hardhoutsoorten, wat mangohout goedkoper maakt dan de rest van deze soorten. De grotere stamdiameter maakt ook bredere planken mogelijk. De mangohout teelt is actief op plantages en de mangoboom wordt beschouwd als een duurzaam of “groen” product vanwege de snelle groei en de stimulans om het te herplanten voor zowel fruit als timmerhout.

Het nerfpatroon en de lichtbruine kleur lijken op huisberk, maar door spatten, gevarieerde kleuren veroorzaakt door een schimmel die in het hout groeit, verschijnen soms strepen van roze, zwart, geel, amber en groen. Gevlekte of gekrulde nerfpatronen komen veel voor in mangohout, waardoor het er vlekkerig uitziet, vergelijkbaar met het populaire uiterlijk van vervaagde antieke meubels. Vanwege de duurzaamheid en de vele gebruiks soorten zijn de kosten van mangohout matig tot goedkoop in vergelijking met ander hardhout. Sterke mangohout met levendige kleuren kan hogere prijzen opleveren.

Mangohout is stevig genoeg om te gebruiken voor structurele onderdelen van stoelen, tafels en andere gewichtdragende mango houten meubels. Andere toepassingen zijn onder meer muziekinstrumenten, fineer, gesneden of gedraaide objecten, triplex, vloeren, planken, banken, kasten en alles wat is gebouwd met een vergelijkbaar hardhout. Mangohout is duurzaam, maar om zijn lange levensduur te behouden, zijn regelmatige toepassingen van beits op oliebasis, of elke andere standaard vlek,- of toplaag die op ander hardhout wordt gebruikt, gunstig. Afwerken zonder vlekken is een optie, maar vlekken brengen wel de natuurlijke golven en patronen het mangohout naar voren.