Graszaad zaaien gecombineerd met meststof

Wil jij een mooi gazon aanleggen binnen jouw eigen tuin? Dan is het een idee om graszaad te laten leggen. Dit kun je het beste doen in combinatie met organische meststof, omdat je na het krijgen van een mooi gazon het uiteraard goed moet onderhouden. Door de meststof krijg de bodem de benodigde aandacht die het verdient.

Soorten zaad

Er zijn verschillende soorten graszaad beschikbaar in de markt. Mocht je bijvoorbeeld kinderen in huis hebben of gebruik je vaak zelf het gras om bijvoorbeeld te voetballen? Dan is het aangeraden om te kiezen voor het sport en speelgazonzaad. Het bestaat namelijk voor een groot deel uit fijnbladig Engels raaigras. Dit raaigras zorgt ervoor dat het opgewassen is tegen een stootje en intesieve betredingen. Het is overigens bestand tegen erg koude winters. Komt er weinig tot geen zon in jouw tuin? Dan bloeit het gras niet goed, daarom is het verstandig om te kiezen voor een schaduwgazon. Hierin zitten verschillende grassoorten die weinig licht nodig hebben. Houd er wel rekening mee dat het een fijnbladige structuur heeft en dat het langzaam groeit. Wel zo ideaal voor degene die het niks vinden om het gras te maaien. Organische meststof zou kunnen helpen in dit proces.

Zal het gras amper worden betreden? Dan kan je ervoor kiezen om een siergazonzaad te kopen. Dit is een mooi gazon door de hoge sierwaarde. Het bevat meer fijnbladige soorten, waardoor het zacht aanvoelt. Op zoek naar een snelkiemend gazon? Dan is het snelkiemendzaad wat voor jou. Het groeit snel en bestaat uit Engels raaigras. Hierdoor is de grasmat erg sterk en bestendig tegen intensief gebruik.

Controleer het grond

Na het kopen van het zaad is het tijd om te beginnen met tuinieren! Voordat je het graszaad zaait op een kale grond is het belangrijk om te kijken of de grond wel goed geschikt is. Dit doe je eerst door het uitzoeken van welke grondsoort jouw tuin heeft. Zo weet je de exacte methode om de grond te bewerken en kan je kiezen welke organische meststof het meest geschikt is. Denk er ook aan om het onkruid uit de bodem te verwijderen, dit kan je het best met een zodensnijder aanpakken. Stenen en oude grasresten moet je ook verwijderen en zorgen ervoor dat de grond helemaal schoon is. Denk er vervolgens aan om de grond te ploegen en te egaliseren. Daarna kun je zorgvuldig beginnen met het zaaien.

Startersmest

Wanneer je de graszaad hebt laten zaaien in het voor- of najaar, dan is het belangrijk om het wortelstelsel te versterken. Dit kan door starter organische meststof te gebruiken. Deze starter meststof zorgt voor extra fosfor, waardoor de wortels van het gras gezonder en beter bestand zijn tegen de droogte van de zomer.