Prunus laurocurasus rotundifolia

Als onderdeel van de grote ‘laurier’ en ‘laurierkers’ familie is de prunus laurocurasus rotundifolia een bekende een populaire plant in menig tuin. Uitermate geschikt in een haag- of hegvorm en makkelijk te onderhouden. Hoe komt deze plant eigenlijk aan deze goede eigenschappen? En wat moet je eraan doen om hem in opperbeste staat te laten verkeren? In dit blog vertellen we je meer over de goede eigenschappen van deze plant en geven we tips hoe je de Prunus laurocurasus rotundifolia het beste kunst aanplanten en onderhouden. 

Kenmerken prunus laurocurasus rotundifolia

De Latijnse naam van de prunus laurocurasus rotundifolia zegt veel over het uiterlijk van de plant. Prunus laurocurasus rotundifolia betekent dan ook: ‘laurierkers met ronde bladeren van het geslacht prunus’. Die ronden bladeren zijn dan ook meteen het bekendste kenmerk van deze plant. Met een zachte glans en grote, ronde bladeren is de plant een goede optie voor in een haag of heg door zijn bedekkende blad. Ook de witte bloesem is een belangrijk kenmerk van de prunus laurocurasus rotundifolia. De bloeitijd vindt eigenlijk altijd rond het begin van de zomer, rond juni, plaats. Een tweede bloeiperiode kan voorkomen, maar is uitzonderlijk.

Haag van prunus laurocurasus rotundifolia

Zoals eigenlijk alle laurierkersen is ook de prunus laurocurasus rotundifolia een uitstekende plant om in een haag of heg te planten. Met name als je een volle, brede haag rondom je tuin of erf wilt is de prunus laurocurasus rotundifolia uitermate geschikt. Dit komt met name door zijn wintervastheid; de plant kan dan ook tegen een stootje. De bladeren blijven mooi groen. Zelfs in de winter, want de prunus laurocurasus rotundifolia verliest zijn blad niet. Zo heb je een haag die het hele jaar door als afscheiding van je erf, park of tuin vormt. Bij de meeste kwekers en tuincentra kun je informatie inwinnen over de juiste verhoudingen tussen de planten en hoeveel planten er ongeveer in een meter gaan. Zo weet je zeker dat je een mooie, volle haag krijgt. 

Onderhoudsvriendelijk

Met een prunus laurocurasus rotundifolia kun je dus eigenlijk alle kanten uit en je kunt hem dan ook zelfs in je tuin als struik plaatsen. Mocht je hem echter als haag planten dan is het wel aan te raden om hem minimaal een keer in het jaar flink te snoeien. Het voorjaar, net voor de bloei, is daar de geschikte tijd voor. Qua water kun je de struiken van de prunus laurocurasus rotundifolia voorzien van wat extra water. Ook bij extreme hitte en droogte mag je de plant altijd wat extra water geven. Let echter wel op, ook bij het aanplanten, dat de plant zijn wortels drooghoudt. Vocht en overtallig water zijn funest voor de plant. 

Bron: www.haag-heg.nl