Is een energielabel verplicht bij verkoop van je woning?

Bij het verkopen van je geliefde huis is het niet alleen belangrijk om mooie foto’s te hebben en alles netjes te presenteren. Het energielabel is ook heel belangrijk, maar dat wordt soms vergeten. Lees in onderstaande blog of een energielabel verplicht is bij verkoop van je woning.

Zorg voor een geldig energielabel

Voordat je je huis verkoopt, moet je zorgen dat het een geldig energielabel heeft. Dit label geeft aan hoe energiezuinig je huis is, van A++++ (heel zuinig) tot G (minder zuinig). Het is belangrijk om dit duidelijk in je advertentie te vermelden. Zo weten potentiële kopers meteen hoe energiezuinig jouw huis is.

Beoordeling is niet meer online mogelijk

In 2021 is er een belangrijke verandering doorgevoerd. Voorheen gebeurde de beoordeling van een energielabel online, maar nu komt er een inspecteur langs. Helaas zijn er nu te weinig energieadviseurs, waardoor het langer duurt en kostbaarder is. Tot 1 juli 2021 was er tijdelijk geen boete voor degenen die het label niet op tijd konden regelen.

Voorkom vertragingen en boetes

Om vertragingen en boetes te voorkomen, is het slim om op tijd je energielabel aan te vragen. Er zijn verschillende bedrijven die vaste prijzen per woningtype aanbieden, maar let op extra kosten voor grotere woningen. Als je lokale energieadviseurs wilt vergelijken, dan kan dat op het platform EnergielabelOffertes.nl. Hier kun je eenvoudig meerdere offertes van energielabel aanbieders met elkaar vergelijken. Zo heb je een handig overzicht.

Meestal verplicht maar er zijn uitzonderingen

Niet alle gebouwen hebben dit energielabel nodig. Kerken, moskeeën, bedrijfspanden voor opslag, bedrijfshallen en beschermde monumenten zijn uitzonderingen. Maar voor de meeste huizen en zakelijke panden, zoals kantoren, ziekenhuizen en scholen, is het verplicht.

De energielabel kosten kunnen sterk variëren

De kosten van de aanvraag kunnen sterk variëren. Het hangt af van de aanbieder en de grootte van de woning. Over het algemeen kost een label voor een appartement minder dan voor een eengezinswoning. Je kunt rekenen op een bedrag tussen de €300 en €400.

Als je je huis verkoopt zonder dit label, kun je een boete verwachten. Voor particulieren is de boete een paar honderd euro maar voor organisaties kan het een stuk meer zijn. Je kunt dit niet na de verkoop regelen, dus zorg ervoor dat je het op tijd doet.