Inboedelverzekeringen, wat moet je erover weten?

Soms kun je er goed aan doen om tijdens een wandeling doorheen je woning even gewoon om je heen te kijken. Wanneer je dat doet zal je tot de vaststelling komen dat je door de jaren heen ongetwijfeld heel wat spullen hebt verzameld. Voor veel van deze spullen geldt dat ze gewoon los verspreid over je woning terug te vinden zullen zijn. Deze zaken vallen allemaal onder de zogenaamde inboedel waar je eigenaar van bent. Voor het laten dekken van dergelijke spullen zal je één van de zogenaamde inboedelverzekeringen moeten afsluiten die op de markt zijn terug te vinden. Heb jij hier nog geen ervaring mee, maar zou je hier wel meer over willen ontdekken? Dan zal de informatie die je terug kan vinden hier op deze pagina je daar zeker alles over vertellen. 

Hoe belangrijk is het verzekeren van je inboedel?

Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen en een ontzettend vaak gestelde vraag beantwoorden. Voor het merendeel van de mensen geldt namelijk dat ze zich afvragen of het verzekeren van de inboedel nu wel echt zo belangrijk is. De reden waarom deze vraag zo vaak wordt gesteld heeft te maken met het feit dat alle verschillende spullen die deel uitmaken van je inboedel uiteraard gespreid doorheen de tijd zijn aangekocht. Net omwille van deze reden valt het vaak niet echt op hoeveel geld er daadwerkelijk in werd geïnvesteerd. Dit neemt uiteraard niet weg dat de totale investeringskost zomaar in de praktijk vrij stevig kan oplopen. 

Het afsluiten van één van de verschillende inboedelverzekeringen die op de markt worden aangeboden is omwille van deze reden een absolute aanrader te noemen. De inboedel vertegenwoordigt steevast een zeer significante waarde die je bij bijvoorbeeld een brand of een inbraak niet zomaar in rook op zal willen zien gaan, integendeel. Alleen wanneer je jouw inboedel gaat verzekeren zal je kunnen rekenen op een gedeeltelijke tussenkomst van de verzekeraar in de schade die je hebt geleden. Dit maakt zo’n verzekering alvast ontzettend interessant. 

Welke verschillende inboedelverzekeringen zijn er? 

Bij het vergelijken van de verschillende inboedelverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden zal je tot de vaststelling komen dat we een onderscheid maken tussen twee opties. Wat deze opties betreft geldt dat je concreet kan denken aan de volgende:

  1. De extra uitgebreide inboedelverzekering;
  2. De allrisk inboedelverzekering;

De eerste optie is ongetwijfeld de populairste van de verschillende inboedelverzekeringen die afgesloten kunnen worden. Dat is het gevolg van het feit dat er heel wat interessante dekkingen deel van uitmaken terwijl de premie zo scherp mogelijk kan worden gehouden. Dit gezegd hebbende hoeft dit zeker niet te betekenen dat de keuze voor de allrisk inboedelverzekering niet interessant kan zijn, integendeel. Voor deze verzekering geldt immers dat ze nog een extra dekking kent. 

Waarom kiezen voor de allrisk inboedelverzekering?

Wanneer je de inhoud van de verschillende allrisk inboedelverzekeringen meer in detail onder de loep gaat nemen zal je tot de conclusie komen dat er één belangrijke extra dekking deel van uitmaakt. Het gaat hierbij meer bepaald om de dekking die ervoor zorgt dat ook de schade die je zelf aan je inboedel aanricht wordt gedekt. Dit is een zeer omvangrijke dekking waar heel wat schadegevallen onder geplaatst kunnen worden. Hou er echter rekening mee dat deze extra dekking zorgt voor een vrij aanzienlijke meerprijs op de standaard premie van gewone inboedelverzekeringen. 

Welke aanvullende dekkingen kan je afsluiten?

Bij het maken van een keuze tussen de verschillende inboedelverzekeringen op de markt zal je tot de vaststelling komen dat er niet alleen maar een onderscheid wordt gemaakt tussen de standaard verzekeringen. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat er nog een aantal aanvullende dekkingen ook bestaan. Wat deze aanvullende dekkingen betreft kan je onder meer denken aan:

  • Een glasverzekering voor je inboedelverzekering;
  • Een kostbaarhedenverzekering voor bijzondere objecten;
  • Een buitenhuisdekking voor inboedel die je meeneemt buiten je woning;

De standaard inboedelverzekeringen die je kan afsluiten kunnen reeds heel wat interessante dekkingen aanbieden. Zoveel is wel zeker. Dit gezegd hebbende lopen veel mensen in de praktijk tegen situaties aan waarin blijkt dat de standaard polissen toch niet echt zo interessant zijn als oorspronkelijk gedacht. Althans, ze zijn vooral niet voldoende uitgebreid genoeg. Het afsluiten van één of meerdere van de hierboven terug te vinden aanvullende polissen kan dan interessant zijn.

Zo druk je de premie van jouw inboedelverzekering!

Inboedelverzekeringen zijn in de basis helemaal niet zo’n dure verzekeringen als veel mensen vaak vermoeden, integendeel. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk altijd mooi meegenomen wanneer je ervoor kan zorgen dat de standaard verzekeringspremie toch nog een beetje extra kan worden gedrukt. Dat is zeker mogelijk. Op deze pagina hebben we alvast nog een aantal interessante bespaartips voor jou op een rijtje gezet die je kunnen helpen om deze premie nog wat te drukken.

  1. Verzeker je inboedel altijd voor een correcte waarde; 
  2. Vergelijk de verschillende inboedelverzekeringen die er bestaan;
  3. Controleer van welk eigen risico er sprake is bij jouw verzekering;
  4. Sluit alleen aanvullende dekkingen af als deze een echte meerwaarde vormen;

Inboedelverzekeringen zijn ontzettend belangrijke verzekeringen. Heel wat mensen trachten te besparen op de kosten van hun verzekeringen door bijvoorbeeld hun inboedel niet te laten verzekeren. We kunnen je nu reeds aangeven dat dit in de praktijk helemaal niet interessant is, integendeel. Op deze manier zou je bij bijvoorbeeld een brand immers zomaar voor zeer vervelende verrassingen kunnen komen te staan. Tracht dit dan ook echt altijd te voorkomen. Het afsluiten van een inboedelverzekering is dus wat ons betreft absoluut zeker een aanrader.

Tip! Sluit ze af in combinatie met een opstalverzekering!

Inboedelverzekeringen hebben als specifieke taak om de inboedel van een woning te verzekeren. Dit betekent dus meer concreet dat ze niet zorgen voor een dekking van de opstal. Dat is natuurlijk best vervelend wanneer je ook eigenaar bent van het huis in kwestie. Omwille van deze reden wordt het zeer sterk aangeraden om naast de inboedelverzekering ook de opstalverzekering af te sluiten. Sterker nog, het kan zomaar een zeer interessante keuze zijn om deze samen in één pakket af te sluiten. Op deze manier ben je niet alleen als woningeigenaar in één klap optimaal verzekerd, daarnaast levert het afsluiten van een dergelijk pakket je ook nog eens veelal een financieel voordeel op. Het mag dan ook duidelijk zijn dat ook dit zeker en vast een bijzonder interessante tip kan zijn. Twijfel niet langer en bezoek direct de website van Alpina!