Groendaken

De daken van gebouwen en huizen zijn plaatsen die over het algemeen niet worden gebruikt. Een nieuwe trend is het groen dak. Het dak wordt geheel of gedeeltelijk omgevormd tot een conventionele tuin door het te bedekken met een laag aarde en er planten op aan te brengen, zoals in een achtertuin.

Levende daken (of groen daken, zoals ze worden genoemd) zien er niet alleen mooi uit, maar bieden ook veel voordelen. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen van groen daken op een rijtje gezet. Bekijk ze!

Effecten van planten op de luchtkwaliteit

De vervuiling in de steden neemt toe. De lucht zit vol schadelijke gassen, vervuiling en stofdeeltjes. Groene daken kunnen een belangrijke rol spelen bij de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Zij kunnen ook de atmosferische depositie verminderen. Deze voordelen zijn echter alleen mogelijk als de meeste stedelijke gebouwen levende daken hebben. Een of twee zullen waarschijnlijk geen effect hebben.

Een groendak is economisch

Begroeiing zorgt ervoor dat uw dak langer meegaat. Factoren zoals ultraviolette straling en strenge temperaturen hebben een negatieve invloed op de levensduur van het dak, maar de bodem en de plantenlaag op het dak vormen doeltreffende barrières en beperken de verspilling als gevolg van frequente dakreparaties en -vervangingen.

Om een groendak te installeren, moet u enkele wijzigingen aan uw terras aanbrengen. Een daarvan is het waterdicht maken van het dakmembraan om te voorkomen dat er water binnendringt.

Groene daken verhogen energie-efficiëntie

Daktuinen bieden een uitstekende isolatie, houden u warm in de winter en houden de temperatuur koel in de zomer. De planten houden de grond koel. Dat betekent minder gebruik van verwarming, ventilatie en air conditioning.

Vermindert hitte-eilanden

Groene daken minimaliseren stedelijke hitte-eilandeffecten. In steden wordt meer oppervlakte bedekt door gebouwen, wegen en andere infrastructuur dan door vegetatie. In tegenstelling tot open land zijn deze betonnen oppervlakken ondoordringbaar en droog.

Bovendien helpt de aanwezigheid van veel mensen, werktuigen en fabrieken die voortdurend energie verbruiken, bij de verwarming. Ze maken stedelijke eilanden heter dan die op het platteland. En een manier om de warmte te beheersen is meer en meer begroeide daken.

Beheersing van geluidshinder

Luide muziek, TV-geluiden, mensen die telefoneren, het verkeer en zelfs blaffende huisdieren zijn allemaal veel voorkomende geluiden in stedelijke gebieden.

Dit heeft gevolgen zoals gehoorproblemen, slaapstoornissen, cardiovasculaire stoornissen enzovoort. De combinatie van bodemlagen en planten helpt de geluidsgolf te absorberen, te reflecteren of af te buigen. Groendaken kunnen ook de elektromagnetische straling van mobiele telefoons en andere elektronische apparaten verminderen.