Gezamenlijke spullen in een studentenhuis

Woon je in een studentenhuis, of met huisgenoten samen? Dan heb je natuurlijk best wat apparaten in huis die je met elkaar deelt. Maar hoe deel je de kosten van deze apparaten? En gebeurt er als de eigenaar van de televisie uit huis gaat? We delen in deze blogs enkele slimme tips om hier mee om te gaan.

Tip #1: vergelijk kopen met huren

Het bezit van producten wordt in de economie steeds minder belangrijk. Wat we hierdoor steeds meer zien is de overgang van het kopen van apparaten, naar het huren ervan. En zeker in een studentenhuis, of appartement met huisgenoten heeft dit veel voordelen. Zo betaal je een vast bedrag per maand per apparaat, wat per persoon neerkomt op een relatief klein maandbedrag. Daarnaast is het contract altijd over te dragen op nieuwe huisgenoten en heb je nooit te maken met onverwachte hoge onderhoudskosten. Deze zitten namelijk altijd bij de maandprijs inbegrepen.

wasmachine huren

Tip #2: let ook op de verbruikskosten

Waar je in eerste instantie kijkt naar de aanschafprijs van een apparaat, is het ook slim om te kijken naar het verbruik. Dit zijn kosten die iedere maand weer terugkomen, zoals het verbruik van elektriciteit en water. Zo gebruikt een wasdroger gemiddeld 290 kWh (ongeveer 65 euro per jaar) en een vaatwasser 240 kWh (55 euro per jaar. Of je nu gaat huren of kopen, het is altijd aan te raden om te kijken naar het energielabel op het apparaat en het gemiddelde verbruik. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van een oude wasmachine met label C aan de hoge kant. Een gloednieuwe en energiezuinige wasmachine huren is dan een betere optie voor de portemonnee én het milieu.

wasmachines

Tip #3: leg alles goed vast

Tot slot, onze laatste tip: leg alles goed vast. Wie gaat bijvoorbeeld het maandelijkse bedrag betalen voor het apparaat? Op wiens naam komt het contract te staan? En blijven de kosten hetzelfde als iemand in de zomer 3 maanden niet in het studentenhuis verblijft? Dit zijn vragen waarover je vooraf moet nadenken, zodat hierover geen irritaties ontstaan onderling.