Zo houdt je jouw woning koel in de zomer

Met meerdere hittegolven in het jaar zijn de zomers in Nederland vaak erg warm. Op deze zomerse dagen wil je natuurlijk wel dat je woning lekker koel blijft. Natuurlijk kun je investeren in airconditioning, maar er zijn nog een aantal manieren waarmee je woning een stuk frisser blijft. Hieronder vind je meer tips om je woning heerlijk koel te houden in de zomer.

De ramen op de juiste momenten open

Aangezien de temperatuur enorm verschilt overdag en ’s nachts, is het slim om hier gebruik van te maken. Houd de ramen overdag dicht, zodat de warmte buiten blijft. Denk er ook aan om gordijnen dicht te houden, zodat de zon niet je kamers opwarmt. Als het ’s avonds afkoelt is het slim om zoveel mogelijk ramen en deuren open te zetten. Hierdoor kan er een koele wind door het huis waaien, waardoor je huis weer lekker afkoelt.

Airco

Haal speciale planten in huis

Een tip waar nog niet veel mensen van hebben gehoord, is om gebruik te maken van planten. Maak gebruik van deze planten om het koel te houden in de zomer. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat planten door warmte hun water afgeven aan de lucht. Hierdoor koelt een ruimte af. Niet elke plant heeft deze eigenschap, maar met behulp van bijvoorbeeld de sansevieria of de rubberplant zal je woning een stuk koeler blijven.

Vermijd warme apparatuur

Een van de grootste veroorzakers van warmte in het huis is apparatuur. Probeer daarom kaarsen, lampen, ovens en het kookfornuis zoveel mogelijk te mijden. Maak in plaats van een ovenschotel een maaltijdsalade om de extra warmte van de oven in je woning te voorkomen. Het lijkt misschien niet veel warmte af te geven, maar het kan toch aanzienlijk in temperatuur schelen in je woning.

Bescherm je woning tegen de zon

Niet alleen gordijnen kunnen helpen om de zon buiten te houden, maar een zonnescherm is hierbij ook erg handig. Ook hier kunnen planten een uitkomst bieden. Plaats bijvoorbeeld bomen en planten op een strategische manier zodat er extra schaduw op het huis valt.

Airco Multi

Verkoeling met een ventilator

Als je nog meer verkoeling zoekt, dan is het verstandig om toch nog te investeren in een ventilator of een airco. Met een ventilator kun je een aangenaam briesje verwachten. Plaats bevroren flessen water voor de ventilator voor extra verkoeling. Mocht dit allemaal niet genoeg helpen? Dan kun je met een airco de temperatuur in je huis regelen en de nodige verkoeling brengen.