Wat maakt een constructieberekening draagmuur zo belangrijk?

De draagmuur van een pand is uiteraard ongelofelijk belangrijk. Een groot deel van de constructie steunt namelijk zoals de naam reeds laat vermoeden op deze muur. Op het ogenblik dat deze muur weggenomen zou worden kan dat dan ook een directe impact hebben op de stabiliteit van het volledige pand. Omwille van deze reden is het laten uitvoeren van een constructieberekening draagmuur altijd van cruciaal belang. Alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om met zekerheid te kunnen stellen dat er geen stabiliteitsprobleem zal optreden. Wil jij ook graag meer te weten komen over het laten uitvoeren van een dergelijke constructieberekening voor de draagmuur in jouw woning? Dan moet je zeker en vast even snel verder lezen!

Wat is een draagmuur eigenlijk?

Voordat we dieper in gaan op wat een constructieberekening draagmuur nu precies is en vooral waarom ze zo belangrijk is kan het wenselijk zijn om even dieper in te gaan op de vraag wat een draagmuur nu precies is. Het gaat hierbij zoals de naam reeds aangeeft om een muur die fungeert als ondersteuning voor een bepaald gedeelte van de constructie. Het wegnemen van die muur zou er dus met andere woorden voor zorgen dat er een belangrijk deel van de balans wordt weggenomen. Hierdoor kan (en zal) de stabiliteit van het gebouw in kwestie in het gedrang komen met alle gevolgen van dien. In het ergste geval zou dit kunnen leiden tot een gedeeltelijke ineenstorting van het pand. Dat is uiteraard niet de bedoeling. 

Waarom moet er een draagmuur constructieberekening worden uitgevoerd? 

Het spreekt voor zich dat er ongetwijfeld verspreid doorheen je woning tal van verschillende muren terug te vinden zullen zijn. Voor het merendeel van deze muren geldt dat ze niet over een dragend karakter zullen beschikken. Dit betekent dat je ze gewoon met behulp van een hamer er tussenuit kan kloppen. Dat geldt niet voor een draagmuur. Voordat je bepaalde muren gaat verwijderen is het dan ook altijd van cruciaal belang om te controleren of het niet gaat om een draagmuur. Is dat wel het geval? Dan kan je deze muur niet zomaar weghalen. Dit betekent overigens niet dat je, je droom om bijvoorbeeld een open keuken te realiseren zomaar moet gaan opbergen, integendeel. Het is namelijk mogelijk om de draagmuur te laten vervangen door een stalen balk.

Een constructieberekening draagmuur uitvoeren is verplicht 

Het weghalen van een draagmuur brengt zoals eerder reeds aangegeven de stabiliteit van het pand danig in gevaar. Omwille van die reden is het van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat het laten uitvoeren van een constructieberekening draagmuur te allen tijde is verplicht. Dit geldt niet alleen voor het moment waarop de draagmuur nieuw wordt geplaatst, maar ook voor de situatie waarin er bijvoorbeeld veranderingen aan de draagmuur worden uitgevoerd. Hier zal je in de praktijk zeker en vast rekening mee moeten houden. Dat geldt uiteraard eveneens voor de kosten die zijn verbonden aan het laten uitvoeren van een dergelijke constructieberekening draagmuur. Gelukkig vallen deze kosten in de praktijk bij ConstructieShop.nl bijzonder goed mee.