Wat is rotan?

Er heerst nogal wat verwarring als je een willekeurig iemand vraagt wat rotan is. De ene persoon refereert direct naar rieten stoelen. Iemand die een natuurkenner is verwijst naar een liaansoort die in de subtropen voorkomt. Op zich zijn al deze antwoorden goed. Rotan is inderdaad een liaansoort en wordt in tal van meubelen verwerkt. De naam is een verzamelnaam voor allerlei soorten vlechtmaterialen zoals pitriet, wikkelband en pitband.

Pitriet is bijvoorbeeld het binnenste gedeelte van de liaan, is heel buigzaam en zeer geschikt om rieten stoelen van te vlechten. En zo heeft ieder vlechtmateriaal dat onder de verzamelnaam rotan valt zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen voor het produceren van meubelen.

Onderhoud van rotan meubelen

Hoewel rotan erg duurzaam is, kan het voorkomen dat sommige rieten stengels op ten duur breken of door slijtage geen mooie uitstraling meer hebben. In dat geval kun je bij een stoelenmatterij terecht waar een stoelenmatter je meubelen kan repareren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een nieuwe zitting of rugleuning. Een stoelenmatter die jarenlange ervaring heeft met dit soort klussen vind je hier: https://www.rotanblees.nl/rotan-stoelmatter.

Kies je kleur

Het is mogelijk om de kleur van het vlechtmateriaal aan te passen als de originele kleur niet meer bij je interieur past. Rotan kun je namelijk prima schilderen, waardoor je meubelen qua kleur in ieder geval altijd bij je interieur kunnen aansluiten. Vraag bij een specialist in Rotan meubelen advies voor wat betreft het gebruik van verf. Zo weet je zeker dat je de juiste verfsoort gebruikt.

Poly rotan

Tot slot willen we je nog even wijzen op het verschil tussen normale rotan en poly rotan. De laatste is namelijk gemaakt van kunstmatige vezels. Poly rotan wordt vaak gebruikt voor het maken van tuinmeubelen. Dat komt omdat de originele rotan niet goed tegen weersomstandigheden kan en daarom uitsluitend bedoeld is voor binnen gebruik. Poly rotan kan wel tegen weersinvloeden en is qua look vrijwel identiek aan de originele rotan. Door de rieten uitstraling passen tuinmeubelen die van Poly rotan zijn gemaakt perfect voor bij je tuin en bovendien zijn ze onderhoudsarm. Zo kun je de rotan meubelen die je binnenshuis hebt staan mooi laten aansluiten op je tuinmeubelen!