Visgraat; geef een extra speciale touch aan je vloer!

Het spreekt voor zich dat je een vloer, bijvoorbeeld een parketvloer op tal van verschillende manieren kan plaatsen. Door de jaren heen zijn er dan ook heel wat verschillende soorten legpatronen op de markt geïntroduceerd om een keuze uit te maken. Eén van de mogelijkheden waarover je beschikt is natuurlijk het zogenaamde visgraat legpatroon. Voor dit type van legpatroon geldt dat ze eigenlijk niet de voorbije jaren in opkomst is, integendeel. Vroeger werd ze reeds veelvuldig gebruikt in bijvoorbeeld kloosters en kastelen. Toch, wil jij vandaag de dag ook graag kunnen rekenen op de unieke uitstraling van visgraat in je woning? Dan is het zeker interessant om rekening te houden met de onderstaande informatie!

Kennismaking met visgraat

We hoeven je wellicht niet te vertellen dat er heel wat verschillende soorten legpatronen op de markt zijn terug te vinden. Eén van deze legpatronen is de zogenaamde visgraat. Het betreft hier een soort legpatroon dat in het verleden hoofdzakelijk terug was te vinden in kloosters en kastelen. De voorbije jaren kon er echter reeds worden vastgesteld dat dit type van patroon ook steeds vaker opduikt in moderne woningen. Een visgraat vloer kenmerkt zich zoals de naam eigenlijk al een beetje prijsgeeft door het patroon. Concreet is het zo dat de eigenschappen van bijvoorbeeld een visgraat parketvloer de volgende zijn: 

  1. De plankjes beschikken allemaal over dezelfde lengte; 
  2. Ze beschikken over een rechthoekige vorm;
  3. Visgraat stroken hebben een dikte van standaard 9mm; 
  4. De stroken hebben een gemiddelde breedte van 7 op 40 centimeter; 
  5. In het merendeel van de gevallen wordt visgraat gerealiseerd met eikenhout; 

Het feit dat een dergelijk patroon veelal wordt gerealiseerd met eikenhout betekent niet dat er ook geen andere houtsoorten voor kunnen worden gebruikt. Dit is echter volledig afhankelijk van de persoonlijke voorkeur waarover je beschikt. 

Het verschil tussen visgraat en de Hongaarse punt 

In de praktijk kan er worden vastgesteld dat visgraat niet zelden wordt verward met de Hongaarse punt. Toch is er wel degelijk sprake van een niet onaanzienlijk verschil tussen deze beide vormen. De stroken waarvan sprake is bij de Hongaarse punt zijn immers parallellogrammen. Ze zijn daardoor ook in hoeken gelegen van 60 graden. Aan de bovenkant sluiten de stroken aan in een zogenaamde sergeantstreep. Dit alles zorgt ervoor dat een vloer die is gerealiseerd met een Hongaars punt motief in de praktijk net wat rustiger oogt in vergelijking met een exemplaar met visgraat motief.

Hoe interessant is visgraat in de praktijk precies? 

Bij heel wat mensen draait het bij de vloer voornamelijk om de uitstraling waarover ze beschikt en dus niet zozeer om de praktische kenmerken. Dit betekent concreet dat men voornamelijk wil imponeren met het karakter van de vloer. Is dit ook iets waar jouw voorkeur naar uitgaat? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat visgraat voor jou de meest optimale keuze is. In ieder geval, wanneer je de keuze maakt voor parket in je woning is het absoluut de moeite waard om daarbij ook de keuze voor visgraat te overwegen.

Opzoek naar een mooie visgraat vloer voor bij jou thuis? Parket Paleis – Vianen!