Verschillende soorten eiken houten vloeren

Eikenhouten vloeren van TrendVloeren zijn altijd al populair geweest. Het staat symbool voor stevigheid en verfijning. Vloeren van eikenhout zien er ook authentiek uit en tegenwoordig kiezen veel mensen er ook voor omdat het duurzamer is dan andere alternatieven. Eikenhouten vloeren zijn tijdloos. Ze zijn niet alleen altijd in de mode, maar gaan ook meer dan 10 jaar mee. Maar welk type en welk soort hout moet je nu kiezen? Er zijn 3 categorieën aan vloeren: Massieve planken, lamelparket en Multiplanken. Wat volgt is een korte beschrijving van elke soort en waarom ze al dan niet interessant zijn.

Volledig massieve planken

Tegenwoordig wordt dit niet meer zoveel verkocht, dit komt omdat klanten vaak klachten hebben. Bij massieve planken is er namelijk een sterke werking van de planken. De planken kunnen makkelijk krimpen en uitzetten, waardoor je naadvorming krijgt.

lamelparket

Om de problemen met extreme uitzetting en inkrimping van massieve eiken planken tegen te werken is lamelparket geïntroduceerd. Lamelparket bestaat uit een toplaag van massief eiken en een onderlaag van zachte houten. Bijvoorbeeld vuurhout. Lamelparket bestaat uit 3 lagen, inclusief te toplaag. Vaak ligt de toplaag dwars tegin de onderlaag, waardoor er minder naadvorming is.

multiplanken

Dit is de laatste ontwikkeling van lamelparket. Multiplank is een houten vloer die bestaat uit een multiplex onderlaag en een toplaag van 1-4 mm massief eiken. Multiplex bestaat uit zeven tot negen lagen hout in dwarse ligging van elkaar gelegd. Hierdoor is multiplank in opzichte van lamelparket nog een stuk stabieler.

Hout schuren

Veel mensen kiezen ondanks de nadelen van lamelparket toch nog voor massieve eiken planken omdat ze denken dat je die planken meer kan schuren. Dit is echter niet waar, Zowel massief eiken planken als lamelparket kan je evenveel schuren.

Plaatsing

Er zijn ook nog eens verschillende manieren van hoe je je aangekochte vloer moet plaatsen/laten plaatsen. Er zijn 3 manieren namelijk: zwevend zonder klik, zwevend met klik en vastlijmen. Elke opties heeft enkele voor en nadelen.

Het voordeel aan van zwevend zonder klik is dat de legkosten laag zijn en dat je het ook zelf kan doen. Omdat de vloer zwevend ligt kan je hem ook meenemen tijdens een verhuizing. Bij zwevend leggen heb je wel het nadeel dat het een krakend geluid maakt.

Bij zwevend leggen met klik heb je dezelfde voordelen: Je kan het makkelijk meenemen tijdens een verhuizing en de legkosten zijn laag. Hier heb je echter geen krakend geluid maar een hol loopgeluid. De laatste legoptie is vastlijmen. Deze heeft het voordeel dat de vloer geen geluid maakt. Deze manier is wel ongeveer 10 euro de vierkante meter duurder en je kan ze niet meenemen tijdens een verhuizing.