Verbouwen: een goede planning is het halve werk

Is het tijd voor een nieuwe badkamer of keuken? Of heb je extra ruimte nodig en kies je voor een aanbouw? Welk soort verbouwing je ook wilt gaan doen, een goede planning is het halve werk. Onder de planning valt bijvoorbeeld het budget, aanvraag van vergunningen, tijdsplanning en het inhuren van vaklui.    

Hoe financier je de verbouwing?

Heb je de verbouwing op een lange termijn gepland dan kun je van tevoren goed sparen. Heb je nog niet genoeg geld, dan kun je ervoor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten. Dit is vooral geschikt voor een kleiner bedrag dat je met een korte looptijd leent. Je moet dit binnen 10 jaar terugbetalen dus de maandlasten zijn dan wel iets hoger. Het is daarom waarschijnlijk voordeliger om je hypotheek te verhogen. Want van het geld van de hypotheek dat je in de verbouwing stopt kun je de rente fiscaal aftrekken. En de afbetaling is in een periode van 30 jaar af te lossen, dus dan heb je lagere maandlasten. Het nadeel is alleen dat je kosten moet maken voor de taxatie van je huis na de verbouwing en er een nieuwe hypotheekakte opgesteld moet worden, dus dan komen er ook notariskosten bij. Aan de hand van het benodigde bedrag moet je dus afwegen wat de meest gunstige optie is. Je hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.   

Vergunningen voor verbouwen

Voor aanpassingen binnenshuis zoals een nieuwe badkamer of keuken heb je over het algemeen geen vergunning nodig. Bij een grotere verbouwing of het plaatsen van een dakkapel heb je soms een omgevingsvergunning nodig. De eisen kun je bij je gemeente opvragen. 

Zelf klussen of een aannemer kiezen?

Ben je zelf handig dan kun je veel besparen door dingen zelf te doen. Dan is het bijvoorbeeld alleen nodig om vakmensen in te huren voor specialistische klusjes zoals stuc- of schilderwerk. Je kunt de complete verbouwing ook helemaal uit handen geven aan een aannemer. Vraag een aantal offertes op om deze te vergelijken. Let er wel op dat de goedkoopste niet altijd de beste is. Kijk daarom ook altijd of je online recensies kunt vinden of misschien kunnen vrienden, familie of collega’s iemand aanraden.