Tuinverlichting voor sfeer en veiligheid

Tuinverlichting heeft twee belangrijke doelen. Het zorgt voor voldoende veiligheid en het is sfeer verhogend. Een donkere tuin kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Je kunt gemakkelijk ergens tegenaan lopen, uitglijden en vallen doordat je niet precies ziet waar je loopt. Met goede tuinverlichting is dat te voorkomen. Op welke manier je de tuin wilt verlichten kun je zelf besluiten. Als je alleen ondersteunende verlichting nodig hebt bij het thuiskomen zijn lampjes met een bewegingssensor ideaal. Als je de hele tuin in de avond graag wilt verlichten zijn er allerlei leuke spots te vinden.

Wandlampen als tuinverlichting

Voor het voorkomen van ongelukken worden meestal wandlampen of verandalampen gebruikt. Wandlampen zijn verkrijgbaar in exemplaren met een sensor en een oplaadbare batterij, maar ook in exemplaren die je op het lichtnet moet aansluiten. Verandalampen worden vrijwel altijd aangesloten op het lichtnet. De wandlampen met zonnecellen en een oplaadbare batterij zijn het meest gemakkelijk te plaatsen, want dan hoeft er geen elektriciteit te worden aangelegd. Het nadeel van tuinverlichting met zonnecellen is dat het aantal branduren op bewolkte dagen meestal tamelijk beperkt is. Als je een wandlamp wilt hebben die gegarandeerd brandt als je thuis komt moet je kiezen voor een exemplaar op 220 volt.

Tuinverlichting voor sfeer

Bij tuinverlichting die als sfeerverlichting dient is het niet zo belangrijk dat de lampjes na een bewolkte dag wat eerder uit gaan. Meestal branden de lampjes wel een aantal uren, dus dan kun je ’s avonds toch van de tuin genieten. Sfeerverlichting in de tuin is verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen. Er zijn prikspots en grondspots, meestal uitgevoerd met zonnecellen, een accu en LED-lampjes. Sommige soorten tuinspots geven maar heel weinig licht, maar er zijn ook tuinlampen waarmee je beelden, grote planten of kunstwerken kunt uitlichten. Voor vijvers is waterdichte verlichting te koop.