Sedumdak

Een sedumdak kan een hele mooie toevoeging zijn aan je huis, garage etc. Het geeft een lekkere groene opfrissing aan de omgeving. Weet je niet precies wat een sedumdak is? Een sedumdak is een soort groendak maar dan van sedum. Sedum is een vetplant. Deze vetplantjes slaan water op in hun bladeren waardoor ze goed kunnen tegen extreme droogte. Ze kunnen ook niet alleen goed tegen droogte maar ook tegen kou, regen en harde winden. Daardoor is sedum de ideale plant voor je groendak. Ze gaan ook nog eens erg lang mee, je sedumdak kan wel 50 jaar oud worden. Je hebt ook nog andere soorten groendaken zoals een groendak met kruiden, wilde bloemen, bloembollen of gras.

Sedumdak en natuur

Een sedumdak is erg goed voor de natuur en het milieu en het verhoogt de biodiversiteit in de omgeving. In volgepakte steden is bijna geen groen meer te zien, hierdoor word het leefgebied van kleine insecten, kleine dieren en vogels steeds kleiner. Door een sedumdak aan te leggen geef je als ware een beetje leefgebied terug waardoor de biodiversiteit weer wat wordt verhoogt. Je zou een sedumdak nog interessanter kunnen maken voor de natuur door bijvoorbeeld een oude boomstam te plaatsen. Hier kunnen dan nog meer insecten en bijen leven.

Voordelen voor de portemonnee

We weten dus al dat een sedumdak erg mooi kan zijn en dat het goed is voor de natuur. Maar dit is niet alles. Een sedumdak is eigenlijk ook een erg goede investering. Om te beginnen is sedum een soort van natuurlijke bescherming. Door deze bescherming gaat je dak wel twee tot drie keer langer mee. De kachel hoef je ook niet meer zo hard op te stoken want een sedumdak is ook een erg goede isolatie. Zeker met de actuele gasprijzen kan dit een hele goede investering zijn. En in de zomer blijft je huis natuurlijk lekker koel.