Puzzels zijn voor jong en oud

Puzzels; je hebt er ontelbaar veel in allerlei soorten, maten, kleuren en zelfs materialen. Vooral online is de keuze reuze. Zo heb je bijvoorbeeld online houten puzzelsite legpuzzels, waar ze veel houten puzzels verkopen. Puzzels worden ook van veel andere materialen gemaakt. Met al deze opties is voor iedereen dus wel een leuke puzzel te koop. Puzzelen is een leuke bezigheid, die ook in corona tijd bij veel mensen aansloeg. Omdat er zo veel mensen thuis zaten, werd het puzzelen massaal opgepakt. Puzzelen is namelijk goede bezigheidstherapie. Als het plaatje moeilijk is of als je heel veel stukjes hebt, ben je ook wel even bezig namelijk.

Cognitieve vaardigheden van kinderen ontwikkelen

Veel mensen beginnen op jonge leeftijd al met puzzelen. Voor kleine kinderen is puzzelen niet alleen leuk, maar ook goed voor de motorische ontwikkeling. Als je jonge kinderen veel laat puzzelen, ontwikkelen ze een betere hand-oogcoördinatie. Ook voor de fijne motoriek is het puzzelen goed. De kinderen moeten namelijk het stukjes precies op de goede plek leggen, anders zit de puzzel niet goed vast. Daarnaast is puzzelen goed voor hun geheugen, omdat ze moeten onthouden welk stukje niet paste op welke plek en omdat ze bepaalde vormen moeten leren herkennen. Als de puzzel lukt, train je dus de vaardigheden om te onthouden en om problemen op te lossen.

Houd je kinderen nieuwsgierig

Als kinderen op een gegeven moment overgaan op wat ingewikkeldere puzzels, kan je ze bijvoorbeeld een Unidragon medium puzzel geven. Dit zijn hele vrolijke en kleurrijke puzzels vaak met dieren erop. Wat leuk is aan deze puzzels, is dat de stukjes ervan geen standaard puzzelstukjes zijn. De puzzelstukjes zijn in de vorm van dieren, planten en andere voorwerpen die met de plaat van de puzzel te maken hebben. Dit soort puzzels die wat alternatiever zijn, zullen waarschijnlijk de aandacht van kinderen beter vasthouden, omdat dit weer wat nieuws is. En dat maakt ze waarschijnlijk nieuwsgierig, waardoor ze met plezier blijven puzzelen.

Het instandhouden van de vaardigheden van ouderen

In tegenstelling tot kinderen, is puzzelen ook juist voor ouderen heel goed. Het is zelfs om dezelfde reden goed voor ouderen. Namelijk voor de fijne motoriek. Veel ouderen vinden het lastig om een vaste hand te houden, dit train je door te blijven puzzelen. Puzzelen is ook goed voor de concentratie. Je kan dit niet goed tegelijk met iets anders doen. Tijdens het puzzelen gebruik je beide hersenhelften, waardoor het vermogen om te onthouden en begrijpen getraind wordt. Puzzelen kan ook voor stress vermindering zorgen. Daarbij komt nog dat je tijdens het puzzelen ook het gelukshormoon kan aanmaken, wat vrijkomt als je eindelijk het juiste plekje hebt gevonden.

Speciale puzzels voor ouderen

Je hebt tegenwoordig speciale puzzels voor ouderen. Specifiek voor ouderen die lijden aan dementie, mensen die last hebben van zichtproblemen of moeite hebben met de fijne motoriek. Dit is geen puzzel 1000 stukken, deze puzzels komen alleen voor in 12, 24 of 40 stukjes. Deze stukjes zijn groter dan bij de meeste normale puzzels en geven goede grip, waardoor de ouderen de stukjes beter vast kunnen houden. Het zijn puzzels met mooie afbeeldingen die mensen moet verbinden. Vaak is het plaatje een soort herinnering van vroeger, waardoor de mensen weer even terug gaan naar vroeger en hier gesprekken over kunnen hebben met elkaar.