Nadelen van en oplossing voor vogels onder zonnepanelen

Indien jouw woning voorzien is van zonnepanelen, kan het zijn dat jij dit probleem ervaart. Indien jij overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, is het verstandig om gebruik te maken van de oplossing voor dit probleem. Vogels onder zonnepanelen. Wellicht heb jij het al eens opgemerkt dat vogels zich maar al te graag onder de zonnepanelen verstoppen, ongeacht het seizoen. 

Tijdens het produceren van energie warmen de zonnepanelen op. Gedurende de winter kunnen de vogels zich hierdoor opwarmen onder de zonnepanelen. Tijdens de zomer is de plek onder een zonnepaneel ideaal om te ontsnappen aan de warme zon. Het klinkt prettig om de vogels hulp te bieden, al blijken de vogels onder de zonnepanelen niet altijd gunstige situaties op te leveren.

Veel nadelen

Veel eigenaren van zonnepanelen merken dat zij veel nadelen ervaren in deze situatie. De vogels zijn immers aanwezige dieren en de sporen die de beesten achterlaten vallen op. Daarbij kan het nestelen ook gevaren opleveren voor de betreffende bewoners. Er is niet voor niets een mogelijkheid bedacht om het voor vogels onmogelijk te maken zich te nestelen onder de zonnepanelen. Ben jij benieuwd naar de nadelen van de vogels onder zonnepanelen? Lees snel verder.

De nadelen 

  • Geluidsoverlast

Vogels zijn vrijwel altijd hoorbaar, ongeacht waar jij je bevindt. Als de vogels zich nestelen op jouw dak, kun jij ervan uitgaan dat jij voortdurend vogels zult horen. In het begin kan dit niet storend zijn, al zullen de vogels op termijn zelfs invloed hebben op jouw slaapritme. 

  • Rommel in de dakgoot

Als vogels zich nestelen, zullen zij continu heen en weer vliegen met verschillende materialen in hun bek. Het is overigens mogelijk dat een vogel weleens een materiaal verliest onderweg. Deze gevallen materialen komen vaak terecht op de zonnepanelen of in de dakgoot. Indien de materialen in de dakgoot vallen, kan dit leiden tot ontstoppingen, aangezien het water niet gemakkelijk afgevoerd kan worden. Uiteindelijk kan dit zelfs een lekkage tot gevolg hebben.

  • Minder rendement

De locatie waar de vogels zich nestelen, ligt vaak bestrooid met vogelpoep. Het is daardoor vrij voorspelbaar dat jouw zonnepanelen op termijn volraken met vogelpoep. Dit heeft niet enkel invloed op de uitstraling van de zonnepanelen, maar ook op het rendement. De zonnepanelen kunnen immers geen zonlicht opvangen op de plekken waar vogelpoep ligt, waardoor het rendement verlaagt. 

De oplossing

Ik kan nog wel even doorgaan met de nadelen van vogels onder zonnepanelen. Toch is er één vraag die bij iedereen door het hoofd dwaast: hoe voorkom ik vogels onder mijn zonnepanelen? De markt is sinds kort verrijkt met zonnepanelen vogelwering. Dit is gaas dat om de zonnepanelen wordt gelegd, waardoor het voor vogels onmogelijk wordt om zich te nestelen onder de zonnepanelen.