Kunstgras of natuurgras in de achtertuin?

Nieuwe tuin

Ben je in de situatie dat je een nieuwe tuin mag gaan inrichten? Dit kan zijn omdat je verhuisd bent maar ook omdat je gewoon eens wat anders wilt en je huidige tuin grondig gaat aanpakken en veranderen.

Voor het inrichten of herinrichten van je tuin moet je natuurlijk een aantal keuzes maken. Zo wil je misschien een aantal plantenperkjes aanleggen. Waar wil je deze maken? Moeten het bijvoorbeeld rondjes worden of wordt het een border over de gehele lengte van de tuin?

Het terras is een belangrijk onderdeel van de tuin. Hier wil je de zomerdag op kunnen genieten van het zonnetje. Misschien kies je wel voor meerdere terrassen zodat je kunt meebewegen met de zon.

En dan is er nog de grasmat. Ga je voor een natuur grasmat, dan kun je kiezen voor inzaaien of het leggen van graszoden. Met zoden heb je direct een grasmatje liggen.

Je kunt ook kiezen voor kunstgras. Hieronder gaan we kort in op de voor en nadelen van kunstgras ten opzichte van natuurgras.

goedkoop grastapijt

Kunstgras versus natuurgras

Om te beginnen is kunstgras onderhoudsvriendelijker. Je hoeft het niet te maaien en je hoeft het niet te sproeien op de warme zomerdagen. Daarnaast is kantjes steken niet nodig bij kunstgras.

Onkruid heeft daarbij meer kans in natuurgras dan in kunstgras. In kunstgras kan alleen onkruid ontstaan als er een laagje zand in waait. Het is daarom verstandig een kunstgrasmat regelmatig uit te vegen of uit te stofzuigen.

Kunstgras gaat niet kapot. Als je bijvoorbeeld een vol zwemband een maand op natuurgras zet, dan is het gras er onder kapot. Dit heb je natuurlijk niet op een kunstgrasmat.

Het zelfde geld voor de situatie als je speeltoestellen of speelhuisjes op je grasmat plaatst. Er staat dan iets langdurig op dezelfde ondergrond. Natuurgras kan dit niet hebben, kunstgras wel.

Kunstgras heeft wel degelijk nadelen, al zijn het er niet veel. De aanschaf van kunstgras is een behoorlijke investering. Daarentegen gaat een kunstgrasmat ook jaren mee.

Een goedkoop grastapijt is wel te vinden als je een beetje onderzoek uitvoert. Zoek dus goed op een goedkoop grastapijt en vergelijk meerdere aanbieders. Dit kan je veel geld schelen.