De kosten voor verhuurder bij een huurwoning

Woon jij tijdelijk niet in jouw eigen woning? Dan kan het voordelig zijn om jouw woning tijdelijk te laten verhuren. Zo staat jouw huis of appartement gedurende die tijd niet leeg, en verdien je er ook nog wat aan. Maar daar zitten natuurlijk wel een aantal kosten aan vast! Want voor niets gaat natuurlijk de zon op. Je kunt ervoor kiezen om geen verhuurmakelaar in te huren, maar dit wordt vaak afgeraden. Een makelaar heeft natuurlijk de specifieke kennis die jij niet hebt. Daarom leidt het niet in de arm nemen van een makelaar voor een huurwoning vaak tot meer tijd en moeite, en dus ook extra kosten. Hoewel een verhuurmakelaar natuurlijk ook geld gaat kosten, ga je hier op lange termijn meer profijt van hebben. Hij kan dit proces snel voor je afronden, waardoor je snel huur kan ontvangen.

Kosten van een verhuurmakelaar

Altijd belangrijk: vergelijk verhuurmakelaars met elkaar. Sommige brengen namelijk aanvullende kosten in rekening en hierdoor kan het eindbedrag fors oplopen. De gemiddelde verhuurmakelaar rekent, voor zijn dienstverlening, een keer de maandhuur als courtage. Hierover kun je vaak wel onderhandelen. Dit komt vaak neer op 8% van de totale jaarhuur, oftewel een twaalfde deel. In die 8% zit bij sommige verhuurmakelaars ook technisch, financieel en/of administratief beheer. Dan is de makelaar aanspreekpunt en ziet hij toe op de betaling van de huurprijs.

Aanpassingen aan woning

Heb jij een hele specifieke stijl in jouw huis? Dan kan het zijn dat het beter is om dit een beetje aan te passen. Door jouw woning aantrekkelijk te maken kan het zijn dat hij eerder verhuurd wordt. Denk hierbij aan een lik verf op de muur en werk achterstallig onderhoud bij. Hiermee voorkom je klachten.

Kosten voorkomen

Daarnaast kun je nog kosten voorkomen: spreek bijvoorbeeld met de huurder een huurprijs exclusief gas, water en licht af. Mocht iemand namelijk (te) veel verbruiken, dan draai jij niet voor deze kosten op. Zorg ook dat je goed met elkaar afspreekt wat de huidige staat van het huis is. Zijn er bijvoorbeeld al dingen beschadigd? Zet dit zwart op wit en onderteken dit. Mocht de huurder na vertrek meubels of dergelijken stuk hebben gemaakt, dan hoef jij niet op te draaien voor de reparatiekosten.

Dit allemaal bij elkaar opgeteld kan natuurlijk klinken als veel en niet voordelig. Niet is minder waar. Je woning verhuren biedt je meer financiële ruimte, bijvoorbeeld wanneer je op reis gaat. Neem vooral goed de tijd om je vooraf goed te informeren. Ga je een woning huren? Let dan op deze 5 zaken!