Is een bouwkundig rapport verplicht bij aankoop van een woning?

Als jij van plan bent om een woning te gaan kopen dan zijn er altijd kosten die je over het hoofd ziet. Dit zijn dan de kosten die later naar boven komen doordat sommige onderdelen van het huis niet goed onderhouden zijn. Daarom is het hebben van een bouwkundig rapport erg handig. Je kunt deze verkrijgen als je een bouwkundige keuring laat doen. Maar is dit dan ook verplicht om een huis te kunnen kopen? Je leest het in dit artikel. 

Verstandig maar niet verplicht

Laten we maar meteen beginnen met het beantwoorden van die vraag; een bouwkundige keuring is niet verplicht als je een huis wilt kopen. Maar het is echter wel erg aan te raden om er wel een te laten doen. Dit hoeft natuurlijk niet als het een nieuwbouwhuis is of als het bouwkundig onderlegd is. Bij oudere huizen kun je van een bouwkundig rapport veel profijt hebben. 

Is het wel verplicht voor de bank? 

Het is echter wel zo dat de bank voor een hypotheek afsluiten allerlei voorwaarden kan stellen. Ze kunnen dus ook als voorwaarde stellen dat jou een bouwkundige keuring laat doen. Dit kan ook voortkomen uit het feit dat je er een met Nationale Hypotheek Garantie aanvraagt. De voorwaarden van NHG zijn namelijk heel erg streng. Als je daaraan niet voldoet dan krijg je de hypotheek niet. De kosten van het bouwkundige rapport maakt de rente van een hypotheek met NHG echter wel weer goed. 

Wat zijn de kosten van een bouwkundig rapport?

Over de kosten van een bouwkundig rapport hoef je je eigenlijk helemaal geen zorgen te maken. Het zal je hoogstwaarschijnlijk alleen maar kosten kunnen besparen. Ook zoals hierboven al werd uitgelegd kun je met de rente de kosten weer goed maken. Toch is het natuurlijk wel fijn om te weten hoeveel je nou kwijt bent aan een bouwkundig rapport. Per woning verschilt natuurlijk de prijs van het bouwkundig rapport aangezien sommige woningen meer werk zijn om in kaart te brengen dan andere. Ook verschilt het per bouwkundig expert wat voor je prijzen je kunt verwachten. De specialisten van Huiskeur zijn werkzaam door heel Nederland en hanteren een scherp tarief voor een bouwkundig rapport.

Een ding is wel zeker bij het aanvragen van een bouwkundige keuring, ga voor degene met de meeste kwaliteit. Zo zorg je ervoor dat het huis daadwerkelijk grondig onder de loep wordt genomen.