Infrarood radiator

Warme woorden

Krap een eeuw geleden was het warm stoken van je huis met een hout- of kolenkachel de normaalste zaak van de wereld. Vijftig jaar later keek er niemand meer raar op van de technologische vooruitgang die de centrale verwarming heet. Inmiddels zijn we weer vijftig jaar verder en staat de techniek allerminst stil, en is het aantal mogelijke manieren om je huis te verwarmen explosief gegroeid. Alom bekend is natuurlijk de vloerverwarming, soms in combinatie met een warmtepomp of een pelletkachel. Maar heb je al eens de infrarood radiator overwogen?

Spoedcursusje natuurkunde

Om deze inventieve manier van verwarming wat beter te begrijpen, is een klein beetje natuurkundige kennis wel handig. Door onze ogen zien we de wereld in vele kleuren licht, licht bestaat uit golven die een bepaalde golflengte hebben. Er bestaan ook vele golflengtes die onze ogen niet oppikken, maar er wel zijn. Warm je je spaghetti op in de magnetron? Dat zijn microgolven. Word je bruin in de zon? UV licht. Krijg je het warm in diezelfde zon? Dat is infrarood licht oftewel IR, want dat staat ook bekend als warmtestraling.

infrarood radiator

De vele voordelen

De infrarood radiator draait op elektriciteit en verwarmt je huis door IR straling. Omdat het een onzichtbare vorm van licht is, merk je hier niets van anders dan het prettige gevoel op de huid. Verwarmd worden door IR voelt namelijk hetzelfde als buiten de zon op je gezicht te laten vallen. Zou het niet heerlijk om dit gevoel in de koude maanden gewoon in huis te hebben? IR straling is niet schadelijk, onderzoek wijst zelfs uit dat verwarming door IR een positief effect heeft op het lichaam. Daarbij is een infrarood radiator een ontzettend energiezuinige manier van verwarmen, fijn voor de portemonnee. IR verwarming is ook heel makkelijk toepasbaar. Er zijn immers geen waterleidingen nodig naar de radiatoren, een aansluiting op de elektriciteit voldoet. De panelen bestaan in vele vormen en maten zodat er een IR oplossing is voor iedere kamer in huis. Kies dus voor infrarood verwarming en haal letterlijk het zonnetje in huis!