Houtkachel onderhouden

Een houtkachel is een sfeervolle toevoeging aan je huis. Naast de heerlijke warmte die je ervan hebt, geeft het ook een knusse sfeer mee. Het knetterende hout en het bewegend vuurtje geven een echt thuisgevoel, vooral in de wintermaanden. Maar zorg er wel voor dat je een houtkachel onderhoudt. Wanneer je slecht hout stookt of niet hem genoeg onderhoudt, dan is er een kans op schoonsteenbrand! Lees hieronder hoe je een kachel onderhoudt.

Kwaliteit kachel 

Het onderhouden van een kachel, begint bij het kopen van een kwaliteit kachel. Een kachel die uiteraard hittebestendig is en lang meegaat in jullie woning. Als het gaat om een kwaliteit kachel, dan raden wij aan om eens te kijken bij Helex. Hier is het van belang dat je let op de soort kachel en het rookkanaal. Laat je hierover dus adviseren door een specialist.

Schoorsteenvegen

Door het gebruik van de kachel, komen er rookdeeltjes vrij in uw rookkanaal. Het roet wat ontstaan bij het aansteken van hout, kan in jouw schoorsteen blijven hangen. Hierdoor kan uw schoorsteen bij veel stoken verstopt raken, waardoor schoorsteenbrand ontstaat. Het is aan te raden om 1 keer per jaar een schoorsteenveger te laten komen die de schoorsteen weer roetvrij maakt. 

Zelf schoonmaken

Wanneer je glazen wanden in jouw kachel hebt zitten, is de kans groot dat deze na een tijdje smerig worden. Door het branden van hout, blijven er stofdeeltjes aan de ramen zitten. Deze ramen kun je schoonmaken door een stuk papier te pakken, deze een beetje in het as te dopen en te wrijven tegen het raam. Er zullen roetdeeltjes vrijkomen, waardoor je daarna met een schoon papier de resten van de glazen kunt halen. Vergeet ook niet steeds, voordat je de kachel aan doet, de bak met as te legen!