Hoeveel stroom levert een zonnepaneel?

Steeds meer mensen willen op een groene manier van stroom worden voorzien. Wat je wel wilt weten is wat het je opbrengt. Hoeveel stroom levert een zonnepaneel? Dat hangt natuurlijk van heel veel zaken af. Dat komt onder andere doordat verschillende fabrikanten panelen van verschillende kwaliteit aanbieden. Het is goed om te weten hoe je dan precies bepaalt wat je eraan hebt. Dat heeft met verschillende zaken te maken. Denk aan de temperatuur en de instralingsfactor. Hier leer je meer over die zaken zodat je een betere keuze kan maken bij de aanschaf ervan.

De rol van de temperatuur

Het is slim om eens bij de temperatuur te beginnen. Wanneer het paneel warmer wordt, dan zal dit de prestatie negatief beïnvloeden. Dat betekent dus dat deze minder stroom zal gaan leveren. Het is opvallend dat veel consumenten juist denken dat het precies tegenovergesteld is. Zij denken dat warmer weer alleen maar beter is. Dit kan echter de geleiding negatief beïnvloeden, wat dus ook voor minder goede prestaties zorgt. Daarom is het berekenen van het bereik ook altijd het best te doen met het gebruik van een correctiefactor van 15%. Dit maakt flink wat verschil.

De instralingsfactor optimaliseren

Het gaat niet alleen om de kwaliteit van de panelen die je kiest. Het is ook belangrijk om de juiste instralingsfactor te vinden. Dat betekent dat je op zoek gaat naar de ideale hellingshoek. In Nederland is dat eigenlijk heel simpel. Dat gaat om panelen die op het zuiden gericht zijn en een hoek van 35 graden ten opzichte van de grond hebben. Wat wel een nadeel is, is dat dit niet op elke plek in het land even goed te realiseren is. Het is dan dus zaak om te bepalen wat de beste optie is met de beperkingen die je hebt.

Hulp van de kenner krijgen

Het is niet nodig om dit allemaal zelf op orde te brengen. Als het gaat om het vinden van de ideale instralingsfactor en het vinden van de juiste hoek, dan is het goed om daar een echte kenner bij te halen. Dit maakt het allemaal een stuk makkelijker. Aan de hand van de adviezen van een expert als Zonduurzaam kan je zo de juiste keuze maken. Op die wijze wordt het voor iedereen goed haalbaar om het maximale uit de zonnepanelen te halen. Dat is uiteindelijk ook het doel dat je ermee hebt in jouw situatie.