Groepenkast uitbreiden of vervangen: wanneer is dit nodig?

De keuze tussen het wel of niet vervangen van je groepenkast hangt af van diverse factoren. Ook kan je voor de optie kiezen om je groepenkast uit te breiden. Hieronder zullen diverse opties toegelicht worden over het uitbreiden of vervangen van je groepenkast en wanneer dit nodig is.

Het geheel vervangen van je groepenkast is een optie. Denk hierbij aan een grote verbouwing of tijdens het moderniseren van je woning. Als je huidige groepenkast te oud is kan dat ook tot onveilige situaties lijden, wat uiteraard een goede reden is om compleet te vervangen. Het is sinds 1975 verplicht om een aardlekschakelaar in je groepenkast te hebben en door deze nieuwe wet zijn de hoeveelheid woningbranden enorm gedaald. Tegenwoordig wordt er door gemiddelde huishoudens veel meer gevraagd van een groepenkast dan vroeger. Denk hierbij aan grote piekmomenten in de stroom doordat er een hoop apparatuur tegelijk werkt zoals vaatwassers, wasmachine, televisies, laptops, elektrische kookplaten en overige elektrische apparatuur. Yes Elektricien is gespecialiseerd in alles wat met elektra te maken heeft, dus mocht je op zoek zijn naar een goed en erkend bedrijf, dan is het aan te raden om op hun website te kijken. Zij werken in vele regio’s in Nederland.

In veel oudere woningen vind je nog een stoppenkast, een stoppenkast bestaat voornamelijk uit zekeringen. Ren zekering is een ander woord voor stop. Een groepenkast is veiliger dan een stoppenkast, tevens is een groepenkast makkelijker uit te breiden wanneer een gezinssituatie hierom vraagt. Dat kan bijvoorbeeld ook door het vervangen van apparatuur in de keuken. Wanneer je bijvoorbeeld je gasfornuis en/of gasoven gaat vervangen voor elektrische apparatuur. Dit soort apparaten gebruiken een hoge stroomfrequentie Op iedere groep mag een maximaal vermogen van 3600 VA gevraagd worden.

Zonnepanelen plaatsen

Als je zonnepanelen gaat of laat plaatsen dan kan het nodig zijn om je huidige groepenkast te vervangen of uit te breiden. De omvormer moet altijd op een losse groep geplaatst worden om het maximale rendement van je zonnepanelen te ontvangen, dus als deze niet beschikbaar is in de huidige situatie ben je genoodzaakt om je groepenkast te vervangen of uit te breiden. Let erop dat je wijzigingen of toevoegingen in je groepenkast laten uitbreiden door een expert, want bij het onjuist aansluiten kan er kortsluiting ontstaan wat tot zeer gevaarlijke situaties kan leiden.

Gebruik van krachtstroom

Als apparatuur vermogen van meer dan 8000 Watt nodig hebben, spreken we van krachtstroom. Deze apparaten hebben een hogere spanning dan onze standaard 230 volt. Wil je gebruik maken van krachtstroom omdat je bijvoorbeeld een jacuzzi of sauna hebt aangeschaft? Dan moet je dit speciaal laten aanleggen en in je groepenkast laten aanpassen voor een driefase aansluiting.