Execution only: grof besparen op afsluitingskosten hypotheek

Als je weleens een hypotheek hebt afgesloten of wanneer je momenteel bezig bent dat te doen, dan kun je erover meepraten: dit is een dure aangelegenheid. Het afsluiten zelf, hebben we het dan over. Veel hypotheekadviseurs en -bemiddelaars rekenen algauw tot een paar duizend euro voor hun diensten. Dit kan simpeler en goedkoper. Ooit gehoord van een execution only hypotheek? Hierbij sluit je de hypotheek zelf af. Lees welke voordelen dit biedt en waaraan je moet voldoen om zelf je hypotheek te mogen afsluiten.

aankoop doen

Welke pluspunten biedt execution only?

Je hebt het in de vorige alinea al kunnen lezen, maar het kan niet vaak genoeg benadrukt worden: met execution only bespaar je advieskosten die veel mensen wél moeten betalen. Dit scheelt minstens enkele honderden euro’s. Je bepaalt verder helemaal zelf een aantal van de voorwaarden. Denk hierbij aan de rentevaste periode, de looptijd, de hypotheekvorm en het wel of niet meenemen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Tenslotte kun je de hypotheek rond maken op het moment dat het jou uitkomt. 

makelaar inschakelen

Alleen voor financiële experts

Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke gebeurtenis. De hoogte van jouw vaste lasten ligt hiermee namelijk voor vele jaren vast. Over een hypotheek en de gevolgen daarvan moet dus echt goed zijn nagedacht. Execution only is dan ook niet voor iedereen geschikt. Alleen als je kunt aantonen dat je over genoeg kennis over de regels en de risico’s van de verschillende soorten hypotheken beschikt, kun je een execution only hypotheek afsluiten.