Zijn er keurmerken op het gebied van kozijnen?

Voor bijna elk product in elke branche is wel een keurmerk, zo zijn er ook keurmerken voor kozijnen. We onderscheiden voor het gemak de drie belangrijkste keurmerken:

  • FSC keurmerk
  • SKH keurmerk
  • VKG keurmerk

FSC

Het FSC keurmerk staat voor Forest Stewardship Council en is van toepassing op houten kozijnen. Het keurmerk ziet toe op verantwoord bosbeheer. Dit betekent dat het hout afkomstig is uit een goed beheerd bos volgens de normen voor milieu, sociale omstandigheden en economie. Het keurmerk heeft verder geen waarborgplan voor consumenten.

SKH

SKH staat voor Stichting Keuringsbureau hout.  Het SKH houdt zich bezig met kwaliteitszorg in het bouwsegment en sectoren waar hout en houtproducten worden toegepast. Hierbij wil men het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen vergroten. De stichting kijkt onder andere naar de gebruikte houtsoorten en technische toepassingen en specificaties. Bedrijven die het SKH keurmerk dragen worden regelmatige door een onafhankelijke organisatie op basis van vooraf vastgelegde eisen gecontroleerd.

VKG
De afkorting VKG staat voor  Vereniging Kunststof Gevelelementen industrie en is de branchevereniging voor bedrijven die kunststof ramen en deuren produceren en leveren. Het keurmerk is niet verplicht maar heeft wel degelijk een waarde en wordt alleen geleverd aan leveranciers van kunststof kozijnen die voldoen aan de strenge eisen van het VKG. Mocht een aangesloten leverancier zijn verplichtingen niet na kunnen komen of onverhoopt failliet gaan dan garandeert het waarborgfonds van het VKG keurmerk.

Naast de bovenstaande keurmerken, zijn er nog alternatieve keurmerken die vooral gericht zijn op het hang en sluitwerk van kozijnen. Hierbij moet je denken aan:

SKG keurmerk
Deze organisatie keurt en certificeert kozijnen en sloten. Beide producten krijgen bij hun beoordeling een score (SKG klasse). De score zegt iets over de inbraakvertragende werking.

PKVW
Dit Politiekeurmerk Veilig Wonen geeft net als bij het SKG keurmerk een indicatie hoe inbraakgevoelig een kozijn kan zijn.  Kozijnen en sloten voorzien van dit keurmerk zorgen ervoor dat de kans op een geslaagde inbraak met 90% terugloopt.

Voor meer informatie kunt u naar www.kozijnen-kiezen.nl