Een weekend lang tuinieren

Heb jij ook zo genoten van het afgelopen zonovergoten weekend? Van dit soort zonnige dagen, waarop ik ook nog eens niet hoef te werken, wordt ik heel erg gelukkig. Ik ga dan ook graag lekker naar buiten om veel vitamine D op te nemen op dagen zoals deze. Helaas is naar buiten gaan onder de huidige omstandigheden niet meer zo vanzelfsprekend als daarvoor. Waar ik normaal gesproken een heel weekend in het park zou gaan liggen zonnebaden of met vrienden drankjes doen op een zonnig terras, moest ik afgelopen weekend noodgedwongen op mijn kleine balkon doorbrengen. Dat hield ik natuurlijk nog geen uurtje vol, dus besloot ik om een goede daad te verrichten en bij mijn moeder te gaan tuinieren.

Aan de slag!

Vol goede moed en zin om aan de slag te gaan sprong ik op de fiets. Eenmaal aangekomen bij mijn moeders huis ging ik direct naar de tuin. Ik had me op de weg daar naartoe helemaal lekker gemaakt met het idee om nieuwe plantjes te planten en misschien wel een moestuin aan te leggen. Helaas zag ik in één oogopslag dat er eerst een zeer vervelend, maar belangrijk ander klusje op mij lag te wachten. Mijn moeder is slecht ter been en nog maar weinig in haar tuin. De tuin was dan ook helemaal overwoekerd met onkruid en andere ongewenste planten en leek in niets meer op de prachtige tuin die ik mij kon herinneren. 

Onkruid wieden en verdelgen

Ik pakte dus maar een paar stevige handschoenen en al het benodigde gereedschap uit de schuur. Met m’n mouwen opgestroopt begon ik met wieden en wroeten in de aarde. Daarna ging ik aan de slag om het onkruid verder te bestrijden, zodat het niet zo snel weer terug zal komen. Mijn moeder onderhoudt haar tuin graag op biologische wijze, dus ook de bestrijding is dus helemaal bio. Ik vond een aantal interessante producten in de schuur die ik heb gebruikt. Bijvoorbeeld nematoden (oftewel aaltjes die de larven van verschillende insecten opeten) zoals aaltjes rouwvlieg die mijn moeders varenplanten beschermen.

Nieuw groen

Toen het oude er uit was, was het tijd om nieuwe bloemen en planten te plaatsen. In overleg met mijn moeder heb ik in het tuincentrum haar favoriete groen gekocht. Voor het raam heb ik een mooi en kleurrijk perkje met wilde bloemen aangelegd, zodat mijn moeder een mooi uitzicht heeft. Daarachter heb ik een groene border gemaakt met hoge siergrassen en nieuwe varens. Langs het tuinpad ben ik begonnen met het aanleggen van een mini-moestuin. Zo hoeft mijn moeder op de termijn minder vaak naar de supermarkt en kan zij vanuit haar eigen tuin eten. Uiteraard heb ik al dit nieuwe groen gevoed met biologische plantenvoeding en bemesting. Als extra kers op de taart heb ik een composthoop gemaakt van al het onkruid en de oude planten die ik uit de tuin heb gemaakt. Zo kunnen we ook in de toekomst goed en biologisch tuinieren!