Een monument kopen? Dit moet je weten

Nederland kent een aantal prachtige monumentale panden die in veel gevallen ook nog gewoon worden doorverkocht als bijvoorbeeld woonhuis of kantoorpand. Een monument kopen komt echter een hoop bij kijken waar je waarschijnlijk nog niet eerder mee te maken hebt gehad. Bereid je dus goed voor en lees je in.

Aanpassingen aan de woning

Het is allereerst goed om te weten dat je een monumentaal pand vaak maar weinig of zelfs helemaal niet mag aanpassen en al helemaal niet zonder toestemming. Je moet een kleine verbouwing dus al overleggen met de gemeente en het is een klus om het pand helemaal aan te pakken. Het is natuurlijk wel de moeite waard als je een echt mooi pand hebt gevonden want monumentale woningen zijn doorgaans fantastisch. Ze hebben een uniek karakter en zijn niet voor niks beschermd.

De juiste makelaar

Wanneer je zo’n bijzonder pand wil aankopen dan is het bovendien goed om te realiseren dat je dus speciale makelaars hebt die zich specialiseren in de aankoop van dit soort panden. Woonhuizen die uniek in hun soort zijn, vragen bij aan- en verkoop om een individuele en tegelijkertijd persoonlijke aanpak. Dan wil je dus een gespecialiseerde makelaar in de arm nemen. Deze persoon weet vaak de vragen te stellen waar jij niet eens op komt. 

Monumentaal pand

Het juiste bod

We hebben bij dit soort woningen de neiging om over te bieden. Het is een monument en je bent van mening dat iedereen dit waarschijnlijk wil hebben en het veel waard is. Dat is ook wel zo, maar ondertussen is het ook veel werk. Laat je dus ook over het bod adviseren door een expert om te voorkomen dat je teveel betaalt.