Een duurzame woning laten bouwen; waar moet je aan denken?

Duurzaam bouwen is echt een trend. Het bouwen van een huis hoeft het milieu, dier en mens niet te schaden. Maar duurzaam bouwen betekent ook bouwen met het oog op de toekomst: bouwen voor de lange termijn. Een huis dat lang mee kan gaan, dat comfortabel is en dat niet aangepast of verbouwd hoeft te worden, is per definitie vele malen beter en duurzamer. Voor het bouwen van een duurzame woning moeten we ons niet blindstaren op de uitstoot tijdens het bouwen of het gebruik van recyclebare materialen. Dat is een belangrijk onderdeel, maar echt duurzaam bouwen betekent een integrale aanpak. Alle elementen moeten op elkaar worden afgestemd om ervoor te zorgen dat het bouwen zelf het milieu niet onnodig belast, en dat de woning duurzaam is in gebruik.

Een duurzaam bouwproces

Het bouwproces zelf is een van de meest duidelijke punten waarop een duurzaamheidsslag gemaakt kan worden. Een bouwbedrijf dat duurzaam werkt, zorgt voor veel minder vervuiling, verspilling en uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan het zorgvuldig gebruik van water, en het verantwoord omspringen met energie. Ook de keuze voor grondstoffen voor de bouw is van groot belang. Voor een echt duurzame woning worden materialen gekozen die gewonnen en geproduceerd worden zonder het milieu te belasten, en die bovendien lang meegaan.

Isoleren en energie besparen

Een duurzame woning is niet alleen een woning die op een duurzame wijze is neergezet. Het is ook een woning die op een duurzame manier gebruikt kan worden. Daarbij zijn verwarming en isolatie een van de meest belangrijke elementen. De bouw is het beste moment om een duurzaam verwarmde woning vorm te geven, want bestaande woningen isoleren is ingrijpend en kost veel geld. Wie op deze manier een energiebesparende, goed geïsoleerde woning laat bouwen, bespaart alleen op de jaarlijkse energierekening al een hoop geld.

Duurzaam op de lange termijn

Tot slot is een duurzame woning ook een woning waar je graag in woont. Comfortabel, goed ingericht en mooi vormgegeven woningen gaan simpelweg langer mee. Ook nadenken over de onderhoudsvriendelijkheid speelt hier een belangrijke rol. Door te voorkomen dat een woning voortijds al wordt afgeschreven, spaart daarmee het milieu.

Duurzaam en beter bouwen

Hoewel duurzaam bouwen klinkt als een extra investering, is dat eigenlijk niet het geval. Duurzaam bouwen betekent vooral: beter bouwen. Voor de bewoner is het bepaald geen straf om in een fijn en goed geïsoleerd huis te wonen, waar weinig onderhoud aan nodig is. Alleen maar voordelen dus!