De lichtkoepels in mijn ouders’ vakantiehuis

FotoDPI013a-(2)De lichtkoepels in mijn ouders’ vakantiehuis

Mijn ouders hebben een jaar of twee geleden een vakantiehuis aangeschaft, midden in de bossen van een landelijke omgeving, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen – wat we dus ook geregeld doen. Maar aan dat we er nu zo van kunnen genieten, heeft zich nog wel het een en ander afgespeeld. Het huis was namelijk een ware ruïne toen mijn ouders het kochten. Het hele dak is uiteindelijk vervangen, en het dak laten leggen is het enige dat mijn ouders hebben laten doen, verder is mijn vader handig genoeg om alles wat verbouwen betreft zelf af te kunnen. In het dak zaten al hele mooie lichtkoepels, en die hebben mijn ouders gewoon in stand gehouden. De rest van de vervanging van het dak is gewoon om die lichtkoepels heen gebouwd. Die waren nog in goede staat en die wilden we dus niet veranderen, het is namelijk een van de mooiste dingen van het huis nu. Je hebt geen idee wat voor mooi licht er door lichtkoepels naar binnen valt, je hebt echt het natuurlijke licht van boven, en dat blijft elke keer weer een verademing. Als je onder de lichtkoepels zit, heb je soms wel het idee dat je buiten bent, alles is immers zo helder. Het lijkt wel of je gewoon buitenlicht ontvangt binnen. Lichtkoepels zijn niet vergelijkbaar met artificieel licht of andere lichtbronnen, zelfs niet met gewone ramen. De lichtinval is namelijk compleet anders. Mijn ouders hebben onder meer de eettafel onder de lichtkoepels gezet, en vooral met het ontbijt vind ik dat heel bijzonder. Dan krijg je zo’n natuurlijk ochtendzonnetje binnen, daar word je gelijk goed wakker van. Ik ben dus erg blij dat mijn ouders de lichtkoepels in oude staat hebben gelaten en niet hebben besloten er gewoon plat dak overheen te bouwen, het zou een waar gemis zijn geweest!