De invloed van rommel in huis

Een rommelig huis zorgt voor een rommelig brein. Wanneer er overal door het huis spullen rondslingeren, heeft dit wel degelijk invloed op je mentale gesteldheid. Uit onderzoekt blijkt dat rommel invloed heeft op je emoties, gedrag, beslissingen en relaties met anderen. Reden genoeg dus om alleen wat praktische Richmond meubels (bijvoorbeeld van https://www.skogen.nl/) te hebben staan, wat mooie decoratie en verder niets! Hieronder vind je verschillende manieren waarop rommel impact heeft op je hersenen.

Rommel zorgt voor uitstelgedrag

Wist je dat rommel zorgt voor uitstelgedrag? Als er veel rommel om je heen ligt, is je brein geneigd om dingen uit te stellen. Het klinkt dan opeens veel aantrekkelijker om lekker op de bank te gaan Netflixen, in plaats van dat je dat vervelende klusje gaat doen. Uitstelgedrag kan ervoor zorgen dat je ongezonde keuzes maakt (en blijft maken, als je erin blijft hangen).

Je raakt overprikkeld

Als er overal om je heen spullen liggen, raken je hersenen overprikkeld. Ze moeten hierbij namelijk ontzettend veel verschillende dingen verwerken, niet alleen de taak waar je mee bezig bent. Zo kost het niet alleen meer moeite om die taak uit te voeren, maar raak je ook nog eens overprikkeld (met alle gevolgen van dien).

Troep creëert nog meer troep

Ligt er eenmaal troep in je huis, dan is de kans groot dat daar steeds meer troep bij zal komen. Een niet-nette omgeving nodigt namelijk uit om nog meer rommel te creëren. Het is toch al rommelig, dus wat maakt dat ene lege blikje nu uit? En die berg afwas, die past daar ook nog wel bij. Je doet er dus goed aan om troep zo snel mogelijk op te ruimen, het liefst natuurlijk direct nadat je het betreffende object hebt neergezet. Zo zorg je niet alleen voor een nette omgeving, maar ook voor rust in je hoofd.