Alles over de passe partout en waarom je deze meer moet gebruiken

Tegenwoordig zien we ze steeds minder in de lijsten zitten, maar ze zijn nog altijd even handig als ze eeuwen geleden al waren. In dit artikel leer je alles over de passe partout en waarom je deze toch weer meer moet gebruiken.

Het ontstaan van de passe partout

De naam verklapt natuurlijk al waar de passe partout vandaan komt. Het is niet verrassend dat de plek waar de Renaissance begonnen is ook de plek is waar de passe partout voor het eerst in gebruik genomen is. In Frankrijk hechtte men veel waarde aan hun kunst en kunstenaars stonden dan ook op de hoek van elke straat hun waar te verkopen. Als je genoeg geld in bezit had dat je dit zelfs kon uitgeven aan een kunstwerk, dan liet je deze uiteraard ook meteen inlijsten. Eén probleem ontstond echter toen de fotolijsten met glasplaten voorop in aanraking kwamen met de verf. Doordat de kunst direct tegen het glas aan zat, verminderde de kwaliteit van het kunstwerk aanzienlijk. De passe partout werd in leven geroepen om het kunst- én glaswerk van elkaar te beschermen.

Waarvoor je een passe partout hoort te gebruiken

Hoewel we tegenwoordig meer foto’s en prints inlijsten, kun je de passe partout nog altijd goed gebruiken om verschillende redenen. De kwaliteit van onze kunstwerkjes gaat er niet op achteruit als je er geen gebruikt, maar je kunt kleine problemen in het kunstwerk wel oplossen door een passe partout te gebruiken. Als je bijvoorbeeld een dierbare foto hebt die je nu toch wilt inlijsten, maar die door het vele meedragen een lelijke vouw in de hoeken heeft, kun je deze verbergen met een passe partout. Daarnaast zorgt de passe partout ook nog eens voor een mooie extra omlijsting van je foto die de aandacht naar jouw dierbare herinnering trekt. Ook als je een print niet goed geknipt hebt kun je dit verdoezelen door een passe partout te gebruiken. Ze zijn dus perfect om kleine foutjes weg te werken en ze brengen een mooie focus aan op datgene dat je inlijst. Een passe partout gebruik je ook wanneer jouw kunstwerk te klein is voor de lijst waar je deze in wilt hebben. De passe partout gebruik je dan als opvulling van de lijst.

Altijd een passend passe partout

Passe partouts komen tegenwoordig in allerlei vormen en maten. Hoe groter de passe partout, hoe duurder uiteraard, maar ook hoe meer mogelijkheden je hebt. De vorm van de passe partout kan namelijk gemakkelijk ovaal of rond worden gemaakt bij grote passe partouts. Je kunt tegenwoordig ook kiezen uit verschillende kleuren, waarbij elke optie mogelijk is. passe partout wordt gemaakt van papier of karton, waardoor je elke kleur kunt verkrijgen. Zorg er wel altijd voor dat de kleur van je passe partout zowel past bij je afbeelding als bij de lijst en de rest van je interieur.

Zelf aan de slag

Je kunt ook zelf passe partouts maken. Dit is wel een behoorlijke klus, omdat je specifieke en dure benodigdheden in huis moet halen. Denk hierbij aan een passe partout snijder én het karton om te gebruiken voor het snijden van je passe partout. Wat hierbij wel handig is, is dat je elke keer een vlak uitsnijdt, waar je vervolgens een kleinere passe partout uit kunt maken en daaruit kun je wéér een kleinere passe partout maken. Het is ook handig om te werken aan een hoge tafel en iets van een plank erop te leggen om ervoor te zorgen dat je niet in de tafel zelf snijdt. Vervolgens meet je op het passe partout papier uit welk formaat je aan de buiten- en binnenkant wilt, zodat je het goed snijdt. Een écht passe partout snijd je met een kleine helling, waardoor er een 3D-effect ontstaat. Het is even oefenen, maar als je het eenmaal kunt heb je een mooi hobby die veel mensen blij kan maken. Veel plezier!